Göngyöleg áru elszámolása

Infoblog

1. Folyamatos készletnyilvántartás esetében megoldható csak az, hogy naprakészen tudjuk ennek mennyiségét és értékét. Ehhez általában készletnyilvántartó programot használnak a helyszínen. Ekkor szükséges a külön kezelése a göngyölegnek.

2. Eladáskor a betétdíjat tartalmazó eladási árra rá kell számolni az áfát és úgy kell értékesíteni.

3. Visszahozott göngyöleg esetében. ha nem vásárolja le, akkor a göngyöleg feliratú gombot kell használni, de csak akkor, ha év közben folyamatos mennyiségi és értéknyilvántartást vezet a vállalkozó. Vagy magadnak, hogy tudd, mennyi az annyi. Nem tudom, nem használtam még pénztárgépet. Ez csak lehetőség, a törvény szerint elég évente egyszer, év végén leltárt készíteni mennyiségben és értékben. Vannak boltosaim, akiknek szintén felmerül a göngyöleg, de mivel senki nem vezet év közben nyilvántartást a készletről, így nem is kezelik külön. Legalábbis én nem találkoztam vele, a napi záráson ennek nincs nyoma. Év végén a leltárban szerepel a göngyöleg nettó beszerzési áron, ha van megmaradva és ennyi.

4. Neked, mint áfa alanynak kötelességed a göngyöleg értékesítésre áfát számolni. Ő viszont nettó, áfa nélküli áron fogja visszavenni, úgy fogja a számlát adni a visszavételről, hiszen nem alanya az áfának.

The following two tabs change content below.

Másokat is érdekelhet:

Hozzászólás Facebook fiókkal


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük