Szeptembertől éves fizetett szabadságot kell biztosítani a diákoknak

Blog

2016 áprilisában olyan kormányzati döntés született, amely megváltoztatta az iskolaszövetkezetek működésére vonatkozó törvényi szabályokat. A szabályok két lépcsős bevezetésére 2016. szeptember 1-től és 2017. január 1-től kerül sor.

A módosított jogszabályok:

  • 2012. évi I. tv. A Munka törvénykönyve (továbbiakban: Mt), amelynek XVII. fejezete alá tartozó szabályok hatályukat vesztik 2016. szeptember 1-től;
  • a 2006. évi X. Az szövetkezetekről (továbbiakban: szövetkezeti törvény) amely a Munka törvénykönyve helyett tartalmazza az iskolaszövetkezet és az iskolaszövetkezeti tag együttműködésére, az iskolaszövetkezet tagjának munkavégzésére vonatkozó szabályokat.

A jogszabály módosítás következményeképpen az iskolaszövetkezet és az iskolaszövetkezeti tag között külső munkavégzésre irányuló szerződés nem munkaszerződés, hanem megbízási szerződés, és a jogviszony sem munkaviszony. Ez a változás ugyanakkor nem módosította alapvetően a korábbi szabályokat, mert az Mt-ben alkalmazott rendelkezések zöme átkerült a szövetkezeti törvénybe, és a korábbiakkal azonos maradt. Így például 2016. szeptember 1-től is alkalmazni kell a pihenő időre és a munkaközi szünetekre vonatkozó egyes szabályokat, továbbá a jogviszony során a munkaügyi ellenőrzésre vonatkozó szabályok nagy része megmarad, a munkavédelemre, munkabiztonságra vonatkozó szabályok kötelezőek.

Új kötelezettség, hogy a jövőben a Mt. szerinti éves fizetett szabadságot kell biztosítani a diákoknak.

The following two tabs change content below.

Másokat is érdekelhet:

Hozzászólás Facebook fiókkal


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük