Rio 2016 – Kozák Danuta megvédte címét, övé az 500. magyar olimpiai érem

Blog

Az 500 méter egyesben aratott győzelmével a kajakos Kozák Danuta nyerte Magyarország 500. olimpiai érmét, egyben 175. aranyát.

Az UTE 29 éves versenyzője címét megvédve nagy fölénnyel végzett az élen a csütörtöki döntőben a Rodrigo de Freitas Lagúnában kialakított pályán, ezzel a második aranyát gyűjtötte be Rio de Janeiróban, mivel kedden Szabó Gabriellával párosban is a leggyorsabb volt.

Kozák immár négyszeres olimpiai bajnok – Londonban egyesben és négyesben győzött -, ezzel ő minden idők legeredményesebb magyar kajakosa. Egyesbeli sikerével a magyar kajak-kenu sport 24., illetve a riói küldöttség hetedik aranyérmét szerezte.

A magyarok az olimpiákon – a Magyar Olimpiai Bizottság összesítése szerint – eddig 175 aranyat-, 151 ezüstöt és 174 bronzot nyertek.

A riói magyar küldöttség csütörtökig hét első, három második és négy harmadik helyet harcolt ki.

A női K-1-es döntőben az 500 méteres táv elején a fehérorosz Marina Litvincsuk volt a leggyorsabb, bő fél hajóval a többiek előtt lapátolt. Mellette a 6-os pályán Kozák az ellenfelekénél nagyobb utazótempóját felvéve megközelítette, majd még a féltáv előtt meg is előzte őt. A második 250 méter pedig már az ő diadalmenetéről szólt, annyira elhúzott a többiektől, hogy egy pillanatig sem forgott veszélyben a győzelme.

„A londoni olimpia után az volt a cél, hogy megvédjem a címem. Négyéves álmomat sikerült valóra váltani” – nyilatkozott a futama után.

Közel állt az éremszerzéshez a Tótka Sándor, Molnár Péter kajakos páros is 200 méteren. A világbajnoki címvédő kettős – amely a válogatót megnyerő, de utóbb doppinggyanú miatt az utazók közül kizárt Horváth Bence és Szomolányi Máté helyett jutott az utolsó pillanatban indulási joghoz – szoros versenyben, három századdal maradt le a dobogóról.

Döntős volt a Hufnágel Tibor, Ceiner Benjámin kajakos duó is. A 2013-ban és 2014-ben U23-as világbajnokságot nyert honvédos kettős – amely már a fináléba jutással elérte célját – hetedik lett 1000 méteren.

Hufnágel eredetileg Dombvári Bencével indult volna a játékokon, de miután megnyerték a hazai válogatót, kiderült, hogy Dombvári doppingtesztje pozitív lett, így Ceiner került a hajóba.

A csütörtöki programban a B döntőben szerepelt 200 méteren a kenus Hajdu Jonatán. A Dunaferr 20 éves ifjúsági világbajnoka második, összesítésben tizedik lett.

A kajak-kenu versenyek pénteken a férfi K-1 200, a C-2 1000, valamint a női K-4 500 és a férfi K-4 1000 méteres szám elő- és középfutamaival folytatódnak. Az utolsó sportági döntőket szombaton rendezik.

– Rio de Janeiro, 2016. augusztus 18., csütörtök (MTI) –

The following two tabs change content below.

Másokat is érdekelhet:

Hozzászólás Facebook fiókkal


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük