Az őszi szezon népszerű idény gyümölcse az alma. Hogy még véletlenül se akadjon a torkodon, mint Hófehérkének, és még a lelkedet is édesítse a borúsabb napokon, most az igazán omlós házi almáspite receptjét osztom meg Veled.
Készítheted a hozzávalókat a tésztához:
– 40 dkg finomliszt
– 25 dkg margarin
– 15 dkg kristálycukor
– 1 tojás sárgája
– fél citrom reszelt héja és leve
– 2 evőkanál tejföl
– 1 csomag sütő és vaníliás por
A töltelékhez:
– 2 kg alma
– 2 csomag vaníliás cukor
A lisztben elmorzsolod a margarint, majd a többi hozzávalóval együtt ruganyos tésztává gyúrod. Két cipóra osztod, én úgy szoktam, hogy az egyik cipót nagyobbra hagyom kicsivel (ez lesz a süti alja), míg a másik cipő egy kicsivel kisebb (ez lesz a teteje majd). Amíg pihen, az almákat kimagozod, meghámozod, lereszeled. Egy közepes méretű, magasabb falú tepsit kivajazol és morzsával körbeszórod. 200 °C-ra előmelegíted a sütőt. A nagyobb cipóval kezded, lisztezett deszkán tepsi nagyságúra nyújtod, majd a tepsibe egyengeted. Leheletvékonyan megszórod zsemlemorzsával, majd beleteszed az előzőleg kinyomkodott reszelt almát. Szépen elteregeted az alján. Megszórom a vaníliás cukorral és a fahéjjal. Ezután jöhet a második kiscipó, ezt is hasonló méretűre nyújtod, és a félkész pite tetejére hengergeted. Villával megszurkálod, felvert tojássárgával megkenegeted, és már dobhatod is kb. 40 percre a sütőbe. Tűvel megszurkálod, hogy biztosan omlós-e már álompitéd, és miután kihűlt már vághatod is fel és tálalhatod.
Nagyi tipp: A tetejét díszítsd nyers álom almaszeletekkel!
Váljék egészségedre!
Latest posts by Településinfó Admin (see all)
- Újabb úriember keres „üzlettársat”, ingyen fejlesztőt konkrétumok nélkül - 2023.05.01., hétfő
- Minta: Megállapodás a munkabér készpénzben történő megfizetéséről - 2023.02.03., péntek
- Székely Krisztián üzletember? - 2022.09.16., péntek