Nem születünk fakanállal a kezünkben, ezen vitatkozni nem is érdemes. Sokan vagyunk, igen, akik már a kisujjunkból rázzuk ki a sütés-főzés csínját-bínját, és már csak az újabb és újabb receptekre éhezünk.
Ne feledkezzünk meg azonban azokról a kiskuktákról sem, akik éppen kezdik felfedezni a gasztronómiai alkotás örömét.
Ez a cikk ma elsősorban nekik és a tökéletes rántás készítéséről.
Ételeinket általában liszttel és ráadásul többféleképpen sűrítjük. Ezt megtehetjük rántással, habarással, liszttel lehintéssel és tojássárgájával.
A rántás zsiradék és és liszt keveréke. Első körben felforrósítjuk a zsiradékot /zsír, vaj, olaj/. Ezután hozzáadjuk a lisztet és együtt forrósítva gyakori kavargatás mellett pirítjuk meg. A liszt a pirítás által karamellizálódik, szerenecsére ezáltal elveszti nyers ízét, és helyette ételeink igazán jellegzetes ízvilágot kapnak. A forrót meleggel, a hideg rántást meleg vízzel engedjük fel. Állandó kavarás mellett adjuk hozzá a vizet, elkerülve a csomósodás veszélyét. Abban az esetben sem csomósodik meg, ha forró rántást öntünk a hidegre.
A következő részben elmélyülünk a rántás mélyebb rejtelmeibe is. Addig is gyakorlat teszi a mestert!
Váljék egészségedre!
Latest posts by Településinfó Admin (see all)
- Újabb úriember keres „üzlettársat”, ingyen fejlesztőt konkrétumok nélkül - 2023.05.01., hétfő
- Minta: Megállapodás a munkabér készpénzben történő megfizetéséről - 2023.02.03., péntek
- Székely Krisztián üzletember? - 2022.09.16., péntek